Siirry sisältöön

Mitä perunkirjoituksessa tulee huomioida?

Perunkirjoitus on tärkeä ja välttämätön toimenpide, joka tulee suorittaa henkilön kuoleman jälkeen. Se on prosessi, jossa selvitetään vainajan omaisuus ja velat sekä laaditaan perukirja.

Perunkirjoitus on tärkeä ja välttämätön toimenpide, joka tulee suorittaa henkilön kuoleman jälkeen. Se on prosessi, jossa selvitetään vainajan omaisuus ja velat sekä laaditaan perukirja. Perunkirjoituksessa on monia asioita, jotka tulee ottaa huomioon, jotta kaikki sujuu lainmukaisesti ja perillisten oikeudet tulevat turvatuiksi.

Perukirjan laatiminen

Perukirja on asiakirja, joka sisältää tiedot vainajan omaisuudesta, veloista ja perillisistä. Perukirjan laatiminen on perunkirjoituksen keskeisin osa, ja se tulee tehdä huolellisesti. Perukirjaan merkitään kaikki vainajan omistama omaisuus, kuten kiinteistöt, pankkitilit, arvopaperit ja irtaimisto. Lisäksi perukirjaan kirjataan vainajan velat, kuten asuntolainat, luottokorttivelat ja mahdolliset verovelat.

Perukirjan laatiminen on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Jos perukirjan laatiminen viivästyy, on mahdollista hakea lisäaikaa verottajalta. On tärkeää, että perukirja on mahdollisimman tarkka ja kattava, jotta perintöverotus voidaan toimittaa oikein.

Testamentin huomioiminen

Jos vainaja on tehnyt testamentin, se tulee ottaa huomioon perunkirjoituksessa. Testamentti voi vaikuttaa merkittävästi perinnönjakoon, ja sen määräyksiä tulee noudattaa tarkasti. Testamentissa voi olla määräyksiä esimerkiksi omaisuuden hallintaoikeudesta tai omistusoikeudesta, ja nämä tulee kirjata perukirjaan.

Testamentin perusteella perinnönsaaja voi saada omaisuuden hallintaoikeuden tai omistusoikeuden. Hallintaoikeus tarkoittaa, että perinnönsaaja saa käyttää omaisuutta, mutta omistusoikeus säilyy toisella henkilöllä. Omistusoikeus puolestaan tarkoittaa, että perinnönsaaja saa täyden omistusoikeuden omaisuuteen.

Perintöverotus

Perunkirjoituksen jälkeen perillisten tulee maksaa perintöveroa. Perintövero määräytyy perukirjan tietojen perusteella, ja sen suuruus riippuu perinnön arvosta ja perillisen sukulaisuussuhteesta vainajaan. Lähisukulaiset, kuten lapset ja puolisot, maksavat perintöveroa eri veroluokan mukaan kuin kaukaisemmat sukulaiset tai ulkopuoliset henkilöt.

Perintöverotuksessa otetaan huomioon myös mahdolliset hallintaoikeudet. Jos perinnönsaaja saa omaisuuden omistusoikeuden, mutta hallintaoikeus säilyy toisella henkilöllä, hallintaoikeuden arvo vähennetään perintöverotuksessa.

Ennakkoperinnöt ja lahjat

Perunkirjoituksessa tulee huomioida myös mahdolliset ennakkoperinnöt ja lahjat, jotka vainaja on antanut elinaikanaan. Ennakkoperinnöt ja lahjat tulee kirjata perukirjaan, ja niiden arvo tulee ilmoittaa. Tämä on tärkeää, jotta perinnönjako voidaan suorittaa oikeudenmukaisesti ja perintöverotus voidaan toimittaa oikein.

Ennakkoperinnöillä tarkoitetaan omaisuutta, jonka vainaja on antanut rintaperillisilleen ennen kuolemaansa joko ilman lahjakirjaa, jossa ennakkoperintöolettama suljetaan pois, tai nimenomaisesti ennakkoperintönä. Lahjat puolestaan ovat omaisuutta, jonka vainaja on antanut kolmen viime vuoden kuluessa ennen kuolemaansa, vaikka nämä lahjat eivät olisikaan ennakkoperintöä. Ennakkoperinnöissä ei ole aikarajaa vaan ne on ilmoitettava perukirjaan vaikka vuosikymmenien jälkeenkin.

Hautauskulut ja muut kulut

Perunkirjoituksessa tulee huomioida myös hautauskulut ja muut kuolinpesän kulut. Hautauskulut ovat vähennyskelpoisia perintöverotuksessa, ja ne tulee ilmoittaa perukirjassa. Hautauskuluihin kuuluvat esimerkiksi hautajaistilaisuuden järjestämisestä aiheutuneet kulut, hautapaikan hankinta ja hautakiven hankinta.

Lisäksi perukirjassa tulee ilmoittaa muut kuolinpesän kulut, kuten perunkirjoituksesta aiheutuneet kulut ja vainajan elinaikaan liittyvät velat. Näitä voivat olla esimerkiksi asuntolainat, osamaksuvelat, luottokorttivelat, verovelat ja maksamattomat sairauskulut. Kaikki nämä kulut tulee kirjata perukirjaan, jotta perintöverotus voidaan toimittaa oikein.

Perunkirjoitus on monivaiheinen ja tarkkuutta vaativa prosessi, jossa on huomioitava monia asioita. Jokelan hautaustoimisto auttaa sinua perunkirjoituksen kaikissa vaiheissa ja varmistaa, että kaikki sujuu lainmukaisesti ja perillisten oikeudet tulevat turvatuiksi. Ota yhteyttä meihin, niin autamme sinua perunkirjoituksen järjestämisessä.

MEMORIA-SUUNNITTELUPALVELU

Näin suunnittelet Memoria-palvelussa

Hautajaisiin liittyy paljon yksityiskohtia, joiden kanssa et jää yksin. Voit tukeutua meihin suunnittelun alusta toteutukseen saakka.

  1. Aloita hautajaisten suunnittelu sovelluksessa. Saat heti alustavan hinta-arvion ja suunnitelman järjestelyistä.
  2. Otamme sinuun yhteyttä ja käymme suunnitelman läpi kanssasi. Saat täsmennetyn laskelman toivomastasi kokonaisuudesta.
  3. Vahvistettuasi tilauksen huolehdimme hautajaisjärjestelyistä haluamallasi tavalla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit