Siirry sisältöön

Perunkirjoitukset ja perinnön jako

Perunkirjoitus on lakisääteinen toimenpide, jossa laaditaan luettelo vainajan varoista ja veloista sekä perillisistä eli kuolinpesän osakkaista. Perunkirjoitus on tärkeä vaihe perinnönjaossa, sillä sen perusteella määritellään perintöverot ja selvitetään, miten omaisuus jaetaan perillisten kesken.

Mikä on perunkirjoitus?

Perunkirjoitus on lakisääteinen toimenpide, jossa laaditaan luettelo vainajan varoista ja veloista sekä perillisistä eli kuolinpesän osakkaista. Perunkirjoitus on tärkeä vaihe kuolinpesän hoidossa, sillä sen perusteella määritellään perintöverot ja selvitetään, miten omaisuus jaetaan perillisten kesken.

Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, joka toimii veroilmoituksena Verohallinnolle perintöveroa varten. Perukirja sisältää tiedot vainajan omaisuudesta, veloista, perillisistä ja mahdollisista testamentinsaajista. Perukirja on toimitettava Verohallinnolle yhden kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta.

Perukirjan sisältö ja vaatimukset

Perukirjassa tulee olla kaikki tarvittavat tiedot, kuten osakkaiden, testamentinsaajien, vainajan ja lesken varojen ja velkojen sekä perheoikeudellisten olosuhteiden selvitys. Lisäksi perukirjassa on oltava yksilöity selvitys siitä, missä, milloin ja miten perunkirjoitus on toimitettu, ketkä ovat olleet paikalla ja mitä asioita on käsitelty.

Perukirjassa on oltava valaehtoiset vakuutukset ja todistukset niin pesänilmoittajalta kuin uskotuilta miehiltäkin. Perukirjan tulee täyttää myös muiden viranomaisten ja toimijoiden, kuten pankin, vaatimukset. Alkuperäinen perukirja on säilytettävä, ja siitä on hyvä tehdä useampi allekirjoitettu kappale.

Perinnönjako ja sen vaiheet

Perinnönjako voidaan toteuttaa vasta perunkirjoituksen jälkeen. Perinnönjaossa jaetaan vainajan omaisuus perillisten kesken joko testamentin tai lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaisesti. Perinnönjaossa on tärkeää huomioida lakiosa, joka on puolet siitä perinnöstä, jonka rintaperillinen olisi saanut ilman testamenttia.

Perinnönjaon voi suorittaa joko sopimusjakona tai toimitusjakona. Sopimusjaossa perilliset sopivat keskenään omaisuuden jaosta, kun taas toimitusjaossa pesänjakaja suorittaa jaon. Pesänjakajan määrää käräjäoikeus, jos perilliset eivät pääse sopimukseen jaosta ja joku oikeudenomistajista tekee hakemuksen käräjäoikeudelle pesänjakajan määräämiseksi.

Testamentin merkitys perinnönjaossa

Testamentti on asiakirja, henkilö antaa kuolemanvaraisen määräyksen tai määräyksiä omaisuutensa jaosta kuolemansa jälkeen tapahtuvaksi. Testamentteja on erilaisia, kuten hallintaoikeustestamentti, omistusoikeustestamentti, yleistestamentti ja erityistestamentti eli legaatti. Testamentin tarkkuus ja sisältö voivat vaihdella, ja se vaikuttaa suoraan perinnönjakoon.

Testamentin saajan on maksettava perintöveroa saamastaan omaisuudesta. Jos testamentilla on määrätty hallintaoikeus omaisuuteen, hallintaoikeuden saaja ei maksa perintöveroa, vaan omistusoikeuden saaja maksaa veron omaisuuden arvosta vähennettynä hallintaoikeuden arvolla.

Perunkirjoituksen ja perinnönjaon aikataulu

Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta, mutta lisäaikaa voi hakea perustellusta syystä. Perukirja on toimitettava Verohallinnolle yhden kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta. Perinnönjako voidaan aloittaa vasta, kun perunkirjoitus on suoritettu.

Perinnönjaon aikataulu riippuu perillisten välisistä sopimuksista ja mahdollisista riitatilanteista. Sopimusjako voidaan toteuttaa nopeasti, jos perilliset pääsevät yhteisymmärrykseen. Toimitusjako voi kestää pidempään, sillä pesänjakajan on selvitettävä omaisuus ja jaettava se oikeudenmukaisesti perillisten kesken.

Jokelan hautaustoimiston palvelut perunkirjoituksessa ja perinnönjaossa

Jokelan hautaustoimisto tarjoaa kattavat palvelut perunkirjoituksen ja perinnönjaon järjestämisessä. Meidän asiantuntijamme laativat perukirjan ja varmistavat, että se täyttää kaikki lakisääteiset vaatimukset. Lisäksi tarjoamme neuvontaa perinnönjaon eri vaiheissa ja autamme perillisiä sopimaan omaisuuden jaosta.

Meidän tavoitteemme on tehdä perunkirjoituksesta ja perinnönjaosta mahdollisimman sujuvaa ja stressitöntä perillisille. Ota yhteyttä Jokelan hautaustoimistoon, niin autamme sinua kaikissa perunkirjoitukseen ja perinnönjakoon liittyvissä asioissa.

MEMORIA-SUUNNITTELUPALVELU

Näin suunnittelet Memoria-palvelussa

Hautajaisiin liittyy paljon yksityiskohtia, joiden kanssa et jää yksin. Voit tukeutua meihin suunnittelun alusta toteutukseen saakka.

  1. Aloita hautajaisten suunnittelu sovelluksessa. Saat heti alustavan hinta-arvion ja suunnitelman järjestelyistä.
  2. Otamme sinuun yhteyttä ja käymme suunnitelman läpi kanssasi. Saat täsmennetyn laskelman toivomastasi kokonaisuudesta.
  3. Vahvistettuasi tilauksen huolehdimme hautajaisjärjestelyistä haluamallasi tavalla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit